Reisige roogi maitstes – Belgiasse!
Tere tulemas Belgiasse, toidusõprade maale! Brüsselist Gentini ja Bruggest Antwerpenini – rohkesti põhja- ja lõunaprovintside roogi: tulge koos meiega lühireisile, tutvumaks parimate Belgia retseptidega!
Elagu friikartulid!
Belgia toidust rääkides meenuvad kohe... friikartulid. Need kuumas õlis või veiserasvas praetud kartulipulgad vallutasid maailma! Belgias nauditakse neid kõikvõimalikel viisidel. Tihked ja majoneesiga suupisteks õlle kõrvale või tänavatoidu stiilis. Neid peetakse ka lemmikgarneeringuks. Näiteks kuulsad rannakarbid ja friikartulid või friikartulid ja mõnus singilõik või siis täidlase kastmega roog. Populaarseimaks Belgia retseptiks on flaami hautis (carbonnade flamande) sea- või loomaliha ja ingverileivaga ning ka Liège'i batoonid küülikukastmega, milles polegi küülikuliha. See on lihtne retsept, mis tegelikult sarnaneb tavaliste kotlettidega (muna, riivsaia, peterselli ja praesibulaga), mida hautatakse kastmes koos Liège'i siirupiga – magus õuna-pirni lisand. Magus-pikantne segu, mis maitseb hästi friikartuli või hautatud rooskapsaga, aurutatud kevadise spargli või sigurihautisega. Kui teile meeldib kartuli ja roheliste köögiviljade kooslus, siis miks mitte proovida... aedoa-friikartuleid? Maitsvad aedoad, mis on kaetud riivitud Parma juustuga ja ahjus küpsetatud, viivad teil keele alla ja ka lapsed küsivad kindlasti lisa.
Pirukaid igale maitsele
Quiche porru, peki ja lõhega sobib lõunapausil süüa nii külma kui kuumana. Teravamaitseliste pirukate retseptid kuuluvad iga Belgia pere raudvara hulka. Lihtsad ja maitsvad ning neid on nii lihtne teha kui ka süüa. Meie lemmikvariant on spinati ja seentega ja selle valmistamiseks ei lähe vaja isegi nõusid, sest tainas keeratakse täidise peale, et servad tuleksid krõbedamad. Hea nipp valmistamise hõlbustamiseks.
Ja lõpuks tulevad vahvlid
Ka Belgia köögis ei puudu magustoidud. Tüüpiliste retseptide seas on ingverileib (eriti jõulude ajal), küpsised šokolaadiga või ilma selleta ja lisaks neile, näiteks kuulsad Belgia küpsised vürtsidega ning loomulikult vahvlid, mis maitsevad pärastlõunaseks suupisteks! Tehakse kahesuguseid vahvleid: lamedaid ristkülikukujulisi Brüsseli vahvleid, mida valmistatakse pannkoogitaignast, ja kergitatud taignast valmistatud Liège'i vahvleid. Seda erirooga valmistatakse suhkrutükkidest, mis keetes sulavad ja annavad vahvlitele erilise karamellimaitse. Neid pakutakse leigena, puistates veidi tuhksuhkrut peale ja vahel ka vahukoorega. Kuna Belgia vahvliretsepte on piisavalt saadaval, langes valik porgandikoogi austajate kasuks. On teil kunagi pähe tulnud lisada vahvlitainale riivitud porgandit ja veidike kaneeli? Nautige neid lõunaooteks ilma lisandita või kastke pehmesse munasse. Oleme veendunud, et teile meeldib porgandivahvlite retsept!