1. >Blog
  2. >Reisige roogi maitstes – Hispaania

Reisige roogi maitstes – Hispaania

¡Hola! Tutvume Hispaanias kulinaariareisil traditsiooniliste retseptidega... või veidi teistsugustega. Kuna igal piirkonnal on oma eripärad, leiab igaüks midagi maitsvat!

Köögi- ja kaunviljad

Ibeeria poolsaare päikeselised ilmad tegid sellest õnnistatud aiapidamise maa. Selles piirkonnas kasvatatakse ohtralt paprikat, tomatit ja kurki, mistõttu kasutatakse neid paljudes roogades üle Hispaania. Neist enimtuntud on muidugi gazpacho, Lõuna-Hispaaniast, täpsemalt Andaluusiast pärit külm köögiviljasupp. Kui väljas on palav, annab kosutust gazpacho: selle 8. sajandist tuntud supi-joogi, mis on alati maitsestatud küüslaugu ja oliiviõliga, avastasid esimestena põllumehed, kes jõid seda põllul töötades. See on Hispaania gastronoomia üks peamisi retsepte ja seda on üsna lihtne valmistada. Tavaliselt tehakse seda paprika, tomati ja kurgiga, aga võib ka roheliste köögiviljadega... või näiteks mandlitega: igaühe maitse järgi!

Ka kikerherned, läätsed ja valged oad on paljude Pürenee poolsaare retseptide põhikoostisosad. Tõesti, kaunvilju võib selle maa menüüs sageli kohata. Näiteks Astuuria fabada, mida paljud võrdlevad prantsuse cassoulet’ga (oahautis), mis sisaldab ube, sealiha, verivorsti ja chorizot. Seda rooga tasuks maitsta! Olenevalt piirkonnast süüakse seda koos sibulaga hautatud spinatiga, kui paksu suppi või hautist.

Paella, pisto ja tortilla

Muud tuntud kulinaariatooted sisaldavad sageli liha. Näiteks traditsiooniline Madridi cocido, mismeenutab puljongis hautatud kana, verivorsti,chorizo ja kikerhernega. Hispaania populaarsete roogade hulka kuulub ka paella. Valencias, kust roog pärineb, valmistatakse seda küülikulihaga ja Atlandi ookeani rannikul – mereandide ja kalaga. Riis on alati pehme ja imab nii endasse rohkesti aromaatset, vürtside ja safraniga maitsestatud puljongit. Kuid hõrgim osa asub roa põhjas – keetmisel tekkinud õhuke kiht karamellistunud riisi, mille nimeks on socarat ja see on kõige nauditavam!

Teiste tüüpiliste roogade hulgas on tortilla, mida hispaanlased kannavad südames. Kartulist, sibulast ja munast valmistatud toekas omlett maitseb hästi nii sooojalt kui ka jahtunult. Teil tuleb valmistamisesse sisse elada, kõik õigesti teha ja rikkalikult oliiviõliga piserdada. Õlis praetud munad on paljude roogade, näiteks pisto, lisand. Seda La Mancha piirkonna köögiviljarooga, ratatouille‘i poolvenda süüakse leivaviilu ja vahel ka praemunaga. Kui soovite lihtsamat varianti, siis miks mitte teha seda ahjus veevannil?

Kohustuslik tapas

Hispaania gastronoomia põhisümboliks jääb tapas ja seda pole lihtne kirjeldada: see on suupistete ja õhtusöögi vahel nautimiseks mõeldud väikeste taldrikute sari, mis on elustiiliks muutunud. Väikeste portsjonitena saate nautida kõikvõimalikke Hispaania roogi ja muid kulinaariatooteid: külmi lihasuupisteid, juustu, kroketeid, marineeritud anšooviseid, patatas bravas‘t (vürtsikas kartul), salmorejo‘t, oliive...

Galicias valmistatav empanada on piirkonna tüüpiline roog, aga neid piirkonnale omaseid täidetud tarte ei tohiks segi ajada Lõuna-Ameerika empanadadega, mis on väikesed tainataskud. Kuid need on sama päritoluga: empanada tähendab „tainaga ümbritsetud“, tõestatud valmistamisviis! Proovige maisi empanadasid, mis sobivad kindlasti teie Hispaania lemmikroogade loendisse.