Saksa köök on kujutlematu ilma vorstideta
Sealiha on Saksa roogade lahutamatu koostisosa ja see ei puuduta üksnes seakoodi (eisbein), vaid ka lihapalle, külmi suppe ja kõigi lemmikuid – vorstikesi. Olgu need valged vasikalihavorstid või veiselihavorstid, sakslased naudivad neid nii keedetult kui ka grillitult. Sööge neid kartulisalati, sinepi, mis tahes köögiviljade või lihtsalt leivaga! Tuntuim vorsti ja leiva kombinatsioon on... viinerisaiad! See on kiirtoit, mis nägi ilmavalgust Frankfurdis ja sai kuulsaks üle maailma.
Üks kuulsamaid roogi on Currywurst, mida valmistati esmakordselt 1949. aastal Berliinis. Kuigi esmapilgul tundub see olevat vorst leivas, aga see ei ole hot dog. Seda leivatoodet täidetakse karrikastmega – sellest ka roa nimi! Ning sellest sai igapäevane suupiste ja Saksamaal peetakse seda kiirtoiduks.
Tutvugem makaronidega!
Vanematel aegadel kasutati Saksa köögis palju kapsast ja kartulit, mida leidub paljudes traditsioonilistes roogades, nagu grünkohl. Traditsioonilisi retsepte eelistatakse kodus perega toitu valmistades, aga mitte restoranides. Vähehaaval kaotas traditsiooniline köök oma tähtsuse, sest Itaalia köök paelus paljusid sakslasi. Nii et tänapäeval on makaronid muutunud paljudes saksa peredes eelisroaks. Saksamaal on populaarsed munamakaronid, sest nendega muutub toiduvalmistamine fantaasiarikkamaks. Makarone saab valmistada seente, kana ja koorega, lasanje kujul, rikkalikult köögivilju lisades, liha, juustu, erinevate kastmetega, kas oliiviõliga või ilma... kõik sakslased armusid neisse!
Mida saab magustoiduks?
Igal Saksamaa piirkonnal on oma lemmikkook, mida tavaliselt süüakse puhkepauside ajal. Tee- või kohvitassi kõrvale võetakse sageli puuvilja- või vahukoorekooki. Schwarzwaldi (Mustmetsa) tort (schwarzwälder kirschtorte) on kakaobiskviidist põhjaga vahukooretort metskirssidega. See on üks kuulsamaid magustoite Saksamaal!