1. >Blog
  2. >Reisige roogi maitstes – Ungari

Reisige roogi maitstes – Ungari

Guljašš on Ungari kulinaariareisi lahutamatu osa. Kogu maailmas tuntud maitsev liharoog (veise-, vasika-, sea- või kanaliha) paprika, pipra, punase või valge veini ja kartuliga on üks kuulsamaid Ungari retsepte. Ungari guljašši võib pakkuda supi või hautisena või koos csipetkega (Ungari makaronid).

Köögiviljarohked retseptid

Kui tuleks nimetada Ungari traditsiooniliste roogade domineeriv koostisosa, siis oleks see kindlasti köögivili! Sibul, kapsas, tomat, kartul ja muidugi paprika – need kõik on hautise maitsvad koostisosad. Ja kõige levinum maitseaine on magusa järelmaitsega paprikapulber. See on nii magus kui ka vürtsikas. Paprika võib olla kergelt suitsutatud, sest see annab omapärase maitse ja seda on tunda suppide või muude traditsiooniliste roogade retseptides. Paprikat pannakse ka körözötti, maitsvasse vürtsikasse määrdejuustu, mida määritakse leivale ja nauditakse suupistena. Seda juustu võib süüa ka tócsniga – peeneks riivitud kartulist valmistatud pannkookidega, millel on umbes kolmkümmend erinevat nimetust. Sellel roal on palju erinevaid variante: külmutatud herneste, rõõsa koore, tomatikastme või muude koostisosadega. Soovitame proovida meie Bonduelle‘i tócsnit, mida on superlihtne valmistada.

Lihapallide uputus!

Kesk-Euroopa köögis laialdaselt kasutatavad lihapallid (fasírt), mida valmistatakse munaga segatud sea- või veiselihast, leotatud saiast ja maitseainetest, sealhulgas ka paprika. Pannil praetud maitsvate lihapallide kõrvale sobivad võrratult nii főzelék – paksu supi sarnane köögiviljahautis, kui ka makaronid. Taimetoitlase variandi puhul võivad lihapallide põhjaks olla punased oad.

Rohkesti täidetud kapsaid!

1695. aastast pärit töltött káposzta retsept, mille traditsioonid üha teisenevad! Roog, mille ülejääki saab hõlpsasti soojendada ja mis sobib ideaalselt sõbralikuks ühiseks õhtueineks või pidulauale. Enimlevinud täidist valmistatakse seahakklihast, riisist, hapukapsast ja munast. Ungari kapsaroale lisatakse serveerimisel väheke rõõska koort. Selle roa kiirem valmistamisviis, meie pakutav lasanjelaadne täidetud kapsas võiks teid ahvatleda!

Mida pakutakse maiasmokale?

Ka Ungari köögis domineerivad magustoidu retseptid. Teadagi on esikohal juustukoogid, kuid tasub maitsta ka erinevaid kooke ploomide, kirsside, õunte ja pähklitega. Lihtsaim Ungari magustoidu retsept? Pannkoogid, nimega palacsinta. Rummi ja sidrunikoorega maitsestatud gundel palacsinta. Muidugi leidub šokolaadikooke ja veel palju muud!

Söögilauda istudes öelge kindlasti: Jó étvágyat! Laske hea maitsta!