1. >Alates 1853
  2. >Külmutatud versus värsked köögiviljad

Kas olete sisseoste tehes seisatanud ja mõelnud, mille poolest värsked ja külmutatud köögiviljad erinevad? Mõned erinevused hakkavad kohe silma, aga kõige olulisemad neist ei ole paljudele teada. Üks selliseid saladusi – Bonduelle‘i külmutatud köögiviljad sisaldavad värsketest rohkem vitamiine ja nende maitseomadused tulevad paremini esile. Miks?

Saab kiiresti valmis

Kui Bonduelle‘i köögiviljade ettevalmistamiseks kulub vaid mõni tund, siis värske köögivilja tee kauplustesse kestab päevi või koguni nädalaid.

  • Bonduelle‘i külmutatud köögiviljade kasvukohad asuvad tootmisettevõtete lähedal. Tänu sellele veetakse köögiviljad kohe pärast koristamist tehasesse, kus need blanšeeritakse aurus ja külmutatakse. Kuna hiljemalt 5 tundi pärast köögivilja koristamist on kogu töötlusprotsess läbitud, säilitab köögivili suurima vitamiinisisalduse ega kaota oma maitseomadusi.
  • Värske köögivilja teekond kaubanduskeskustesse on keerukam ja kestab kauem. Sageli võib juhtuda, et pakutavad „värsked“ köögiviljad on juba mitu nädalat vanad. Kui köögivilju ei töödelda kohe pärast saagikoristust, kaotavad nad juba 4 päevaga umbes 80% vitamiinidest! Teostatud uuringud näitasid, et külmutatud köögiviljad sisaldavad rohkem C-vitamiini kui 2 päeva hoitud „värsked“ köögiviljad.

Töötlemise maagia

See ei puuduta üksnes kiirust, vaid ka kvaliteeti ja tehnoloogiaid. Selleks, et köögiviljad kauem säiliksid, tuleks need külmutada (kodus) või sügavkülmutada (tööstuses). Mõlemad meetodid kaitsevad loomuliku kahju ja toidu vananemise eest ning tänu järkjärgulisele töötlemisele välditakse toidu raiskamist.

  • Kodus külmutamiseks tuleb puu- ja köögiviljad veega blanšeerida ja külmutada külmkambris temperatuuril -18°C kuni -25°C, kusjuures nende külmumiseks kulub mitu tundi ning neid saab sel moel mitu kuud säilitada. Sel viisil kodus köögivilju külmutades säilib neis võimalikult rohkem vitamiine, kuid kõige parem on kasutada oma koduaias kasvatatud köögivilju. Aga paljudel meist ei ole oma aeda.
  • Parim on juba külmutatud köögivilju osta. Sügavkülmutamine toimub auruga, temperatuuril -30 °C. Köögiviljad külmuvad vaid paari minuti jooksul ja need tarretuvad külma mõjul jääkristalle moodustamata. Me valime kiire ja kvaliteetse tehnoloogia. See külmutusmeetod on ainulaadne, ei lõhu rakustruktuuri ja tagab suurima võimaliku vitamiinisisalduse. Selle tulemusel on külmutatud köögivili värskega pea võrdväärne.

Kas tasub blanšeerida?

Mitmel korral mainisime sõna „blanšeerima“. Miks on vaja külmutamisel puu- ja köögivilja ette valmistada? Blanšeerimisel hävivad soovimatud ensüümid, mida toored köögiviljad sisaldavad. Need ensüümid vanandavad vilju, mistõttu väheneb vitamiinisisaldus. Kodus külmutades saab blanšeerida vees, aga Bonduelle blanšeerib aurus.